Waarom kwaliteitscontrole

“Test de kwaliteit, werking en het rendement van uw panelen”

Steeds meer bedrijven geloven in de kracht van de zon en investeren in zonnepanelen. Deze vorm van energie opwekken draagt bij aan een duurzame bedrijfsvoering, leidt tot kostenbesparing, is goed voor het duurzame imago van uw bedrijf en is bovendien fiscaal aantrekkelijk. Op lange termijn is het dus een rendabele investering. U geeft bij de aanschaf van zonnepanelen een groot bedrag uit, maar zonnepanelen zijn kwetsbaar. De kwaliteitscontrole van veel producenten biedt nog steeds onvoldoende kwaliteitswaarborging. Schade door onjuist vervoer en opslag, slechte ‘batches’, productiefouten, installatieschade of stormschade vindt steeds vaker plaats. Veel defecten die de levensduur van een zonnepaneel kunnen beïnvloeden – en daarmee de kwaliteit van uw zonnestroominstallatie bepalen – zijn met het blote oog niet zichtbaar. Dan is het fijn om zekerheid te krijgen over de kwaliteit, werking en rendement van de zonnepanelen. SolarTester geeft u deze zekerheid met de snelle, betrouwbare, onafhankelijke mobiele check van uw zonnepanelen.

SolarTester test de kwaliteit van zonnepanelen op basis van een steekproef op iedere willekeurige locatie. Binnen één dag duidelijkheid over de kwaliteit (en dus rendement) is van uw panelen, voor nu en in de toekomst!

De SolarTester is een mobiel laboratorium waarin wij verschillende testen kunnen uitvoeren. Het is uitgerust met een LED zonnesimulator voor een Flash-test/vermogensmeting, een hoog-resolutie Elektroluminescentie om onder andere ‘micro-cracks’ op te sporen en een thermografische camera voor het detecteren van de zogenaamde Hot Spots. De steekproefgrootte en kwaliteitsacceptatie niveau’s bepalen wij op basis van wetenschappelijke normeringen ISO 2859-1 en AQL.

 

Hoge meetnauwkeurigheid

Met onze tester kunnen we op één werkdag zeker 150-200 zonnepanelen testen. Naast de EL beelden van hoge kwaliteit, behoort de vermogensmeting tot de nauwkeurigste metingen die op dit moment mogelijk zijn. Dankzij onze IEC 60904-9 ED3 compliant A+A+A+ flasher hebben we een meetnauwkeurigheid tot wel 98% met behulp van kalibratie-modules.

Meer grip op kwaliteit

Steeds meer bedrijven en beleggers zien de voordelen van zonne-energie. Over de risico’s van handling en transport en het effect op het rendement is echter te weinig bekend. De lange reis die zonnepanelen afleggen, voordat ze geïnstalleerd zijn zit vol hobbels en bobbels. Micro-cracks die ontstaan tijdens productie, bij transport en of door handling tijdens installatie kunnen leiden tot rendementsverlies van de panelen. Deze zijn eenvoudig op te sporen in het testlab. In tegenstelling tot de fabrikanten beoordelen wij de mirco-cracks ook op de potentiele negatieve invloed op de output op langere termijn. Daarmee stellen wij hogere kwaliteitseisen maar hebben onze opdrachtgevers meer zekerheid op de verwachtte opbrengst over 25 jaar. Een kleine crack op dag één kan door de jaarlijkse thermische cycli uitgroeien tot een hotspot met alle mogelijke gevolgen voor de output van het paneel.
Daarnaast zet SolarTester haar testresultaten graag in voor wetenschappelijk onderzoek om zo de kennis in de markt over de kwetsbaarheid van de panelen te vergroten. Met de testresultaten bouwt SolarTester bovendien een waardevolle database op. Hiermee kunnen we meer grip op de kwaliteit van de zonnepanelen krijgen.

 

Flash Test

Het nominale vermogen van zonnepanelen wordt bepaald onder ‘standaard test condities’ (STC). De stroom en de spanning die uit het zonnepaneel komen worden gemeten tijdens een lichtflits met een maximale lichtintensiteit van 1.000 Watt/m2, terwijl het zonnepaneel een temperatuur heeft van 25°C.

Uit deze meting komt een stroom-spanningsgrafiek.( IV-curve ) In deze grafiek wordt het punt bepaald waarbij het zonnepaneel het maximale vermogen levert. Dit vermogen is het nominale (STC) vermogen. De SolarTester maakt gebruik van een klasse A+A+A+ tester met een zeer hoge meetnauwkeurigheid.

Elektroluminescentie

Als er licht op een zonnepaneel valt komt er stroom uit. Het omgekeerde is ook waar; als er stroom door het zonnepaneel wordt gestuurd zal het licht uitzenden. Met camera’s die gevoelig zijn voor infrarood licht is dit vast te leggen. Delen van een zonnecel die niet werken omdat er geen goed elektrisch contact is of omdat de cel defect is zullen geen licht uitzenden en worden zichtbaar als donkere plekken. Daardoor worden defecten in het zonnepaneel zichtbaar.

Klik hier voor meer informatie over de EL beelden en beoordeling daarvan.

Thermografie

Een thermische camera ziet de straling die wij als warmte ervaren. Wanneer er stroom door het zonnepaneel wordt gestuurd zullen delen van de cel of het paneel die niet goed functioneren donker blijven of, bijvoorbeeld wanneer er een slecht elektrisch contact is (hoge weerstand), juist warmer worden. In het SolarTester mobiele test-lab kunnen zonnepanelen, terwijl ze worden belast, met een thermische camera worden onderzocht.

Klik hier voor meer informatie over thermografie.

+11