Drone inspectie is een onderzoeksmethode die regelmatig wordt toegepast. Het voordeel is dat zonder demonteren van de modules in relatief kort tijdsbestek enkele megawatts aan zonnestroomsysteem kunnen worden gescreend. Thermografisch onderzoek is daarbij de meest voorkomende methode. Door middel van temperatuurverschillen in de modules (zie afbeeldingen hieronder) kunnen mogelijke defecten worden gedetecteerd en indien nodig de modules worden vervangen.

Dan is er nog de mogelijkheid om drone EL beelden te laten maken van het systeem. Dit is een high end techniek die van iedere individuele module EL beelden maakt om zodoende te kunnen onderzoeken wat het algemeen kwaliteitsbeeld van het systeem is wat betreft micro-cracks en eventueel welke modules vervangen dienen te worden.

 

Voordelen en nadelen
Thermografisch onderzoek is vrij kosten efficiënte methode om een screening van een zonnestroomsysteem te doen op iedere locatie. Het kan als goede basis dienen om te bepalen om grondiger onderzoek noodzakelijk is. Nadeel van thermografisch onderzoek is dat het geen volledige zekerheid geeft dat de defecten gevonden worden die mogelijk wel invloed hebben op de energieproductie van een serie panelen. Daarnaast is het zo dat de weersomstandigheden om betrouwbaar thermografisch onderzoek te doen vrij specifiek zijn en in Nederland gemiddeld zo’n 50 dagen per jaar voorkomt. Wij adviseren dan ook om tijdig opdracht te verstrekken zodat onze operators direct ter plaatse kunnen komen wanneer het weer het toe laat.
Drone EL beelden zijn de beste methode om een goed beeld van de zonnepanelen te krijgen wat betreft mogelijke schade door micro cracks. Het is echter ook een kostbare techniek die tevens in nachturen moet worden uitgevoerd. Dat maakt wel dat deze techniek het hele jaar door inzetbaar is, mits de weersomstandigheden als wind en neerslag het toelaten.

Drone en camera
SolarTester werkt met een unieke combinatie drone en camera. Met name onze camera is de meeste geavanceerde van dit moment voor de toepassing in ons werkveld. De Zenmuse XT2 640. Dit is een combinatiecamera die gewoon beeld én thermo beeld maakt. Eén camera waarmee we tegelijk beide soorten beelden kunnen schieten i.p.v. twee separate camera’s waarmee je dus ook separaat over het systeem moet vliegen. Dit bespaart tijd en daarmee kosten voor onze opdrachtgever. We krijgen hoge kwaliteit beelden waarbij het gewone beeld identiek is aan de modules die door de thermo-lens worden vastgelegd omdat de twee camera’s  geïntegreerd zijn. Zo kunnen we dus nog beter en gericht slechte modules opsporen. Door de radiometrie in de camera kunnen we na het filmen op kantoor grondig analyses maken van de thermo beelden van de modules.