Drone inspectie is een onderzoeksmethode die regelmatig wordt toegepast. Het voordeel is dat zonder demonteren van de modules in relatief kort tijdsbestek enkele megawatts aan zonnestroomsysteem kunnen worden gescreend. Thermografisch onderzoek is daarbij de meest voorkomende methode. Door middel van temperatuurverschillen in de modules (zie afbeeldingen hieronder) kunnen mogelijke defecten worden gedetecteerd en indien nodig de modules worden vervangen.

 

 

 

 

 

 


Voordelen en nadelen
Thermografisch onderzoek is vrij kosten efficiënte methode om een screening van een zonnestroomsysteem te doen op iedere locatie. Het kan als goede basis dienen om te bepalen om grondiger onderzoek noodzakelijk is. Nadeel van thermografisch onderzoek is dat het geen volledige zekerheid geeft dat de defecten gevonden worden die mogelijk wel invloed hebben op de energieproductie van een serie panelen. Daarnaast is het zo dat de weersomstandigheden om betrouwbaar thermografisch onderzoek te doen vrij specifiek zijn en in Nederland gemiddeld zo’n 50 dagen per jaar voorkomt. Wij adviseren dan ook om tijdig opdracht te verstrekken zodat onze operators direct ter plaatse kunnen komen wanneer het weer het toe laat.
Drone EL beelden zijn de beste methode om een goed beeld van de zonnepanelen te krijgen wat betreft mogelijke schade door micro cracks. Het is echter ook een kostbare techniek die tevens in nachturen moet worden uitgevoerd. Dat maakt wel dat deze techniek het hele jaar door inzetbaar is, mits de weersomstandigheden als wind en neerslag het toelaten.

Drone onderzoek in restricted areas
Overal in Europa is er een kans dat het park in een gebied ligt waar vliegrestricties gelden, zogenaamde CTR zones ofwel restricted areas. In verband met veranderde regelgeving zijn we bezig met het behalen van alle benodigde certificaten om overal in Europa ook in deze zones te mogen vliegen. Dit kan echter in sommige landen (waaronder NL) betekenen dat we dan een waarnemer moeten inzetten en een ontheffing van de vliegrestricties moeten aanvragen. Dit kan extra kosten betekenen. Het is per gemeente verschillende wat de ontheffing (lees vergunning) kost.

De weersomstandigheden (zoninstraling en wind) zijn bepalend voor de snelheid waarmee we de dronevlucht kunnen uitvoeren. In onze rapportage vindt u terug hoeveel dagen we bezig zijn geweest. Het kan ook zo zijn dat de dagen over meer dan 1 week verdeeld moeten worden, ook dit i.v.m. de weersomstandigheden.

Drone en camera
SolarTester werkt met een unieke combinatie drone en camera. Met name onze camera is de meest geavanceerde van dit moment voor de toepassing in ons werkveld. De Zenmuse XT2 640. Dit is een combinatiecamera die gewoon beeld én thermo beeld maakt. Eén camera waarmee we tegelijk beide soorten beelden kunnen schieten i.p.v. twee separate camera’s waarmee je dus ook separaat over het systeem moet vliegen. Dit bespaart tijd en daarmee kosten voor onze opdrachtgever. We krijgen hoge kwaliteit beelden waarbij het gewone beeld identiek is aan de modules die door de thermo-lens worden vastgelegd omdat de twee camera’s  geïntegreerd zijn. Zo kunnen we dus nog beter en gericht slechte modules opsporen. Door de radiometrie in de camera kunnen we na het filmen op kantoor grondig analyses maken van de thermo beelden van de modules.