FAQ

Wij begrijpen dat u mogelijk vragen heeft  op basis van de informatie op onze site. Hieronder vindt u de meest gestelde vragen. Uiteraard staan we u ook graag persoonlijk te woord, op onze contactpagina vindt u de informatie hoe u ons kan bereiken.

Welke services en/of tests voert SolarTester precies uit?

Ons scala aan services is afgestemd op de verschillende fases dat een PV project doorloopt. Op deze pagina vindt u helder overzicht daarvan.

Hoe snel ontvang ik mijn rapport?

Wij streven ernaar het testrapport de dag na de test op te leveren.

Waar kan ik laten testen?

Met onze unieke mobiele tester kunnen wij op iedere locatie komen testen. Bij bestaande dak-projecten moeten de panelen gedemonteerd worden zodat we ze op de grond kunnen testen. Opdrachtgever is hiervoor verantwoordelijk.

Kunnen jullie ook in het veld testen?

In principe kunnen wij op iedere locatie testen. Uiteraard is het bij een veld-opstelling wel van belang dat de ondergrond het toelaat dat we met onze bus en trailer terecht kunnen.

Wat moet ik als opdrachtgever verzorgen om een test op locatie mogelijk te maken?

Op de pagina Downloads vindt u een overzichtelijk instructie-document (klik hier). In het kort verwachten wij van onze opdrachtgever:

  • Ondersteuning voor de operator
  • Panelen uit verpakkingsmateriaal
  • Stroompunt indien mogelijk
  • Bij slecht weer indien mogelijk een tent (met opening op minimaal 3,10 meter hoogte), een heater om de panelen op te warmen of een locatie binnen

Welke criteria worden toegepast om de panelen te beoordelen?

SolarTester past de criteria toe van versie 3.4 die samengesteld door fabrikant MBJ uit Duitsland in samenwerking met TUV. Indien gewenst kunnen we over de testresultaten ook andere criteria vastleggen om zo tot de gewenste beoordeling te komen. Neemt u rustig contact op met het SolarTester team voor meer informatie.

Welk standaarden voor de beoordelingscriteria worden in de markt toegepast?

Over het algemeen accepteert men 5% classificatie B module en 0% C of D module binnen een project (op basis van de MBJ criteria versie 3.4). Dit percentage is in overleg met de opdrachtgever te bepalen. SolarTester past de ISO 2859-1 norm toe om de steekproefgrootte van het project te bepalen en past de Acceptable Quality Limit (AQL) toe om te bepalen hoeveel modules binnen de steekproef als B, C en/of D geclassificeerd mogen worden.

Hoe bepaal ik de grootte van de test?

SolarTester past de ISO 2859-1 norm toe om de steekproefgrootte van het project te bepalen. Meer informatie hierover is te vinden op deze pagina.

Hoe snel kunnen jullie komen testen?

Dat is afhankelijk van onze planning maar doorgaans lukt het altijd om een moment te vinden om tijdig een test uit te voeren. Dankzij onze full time operators hebben we behoorlijk wat flexibiliteit in geval er op korte termijn getest moet worden of dat we moeten opschalen na tegenvallende testresultaten.

Hoe lang duurt een test?

Afhankelijk van het aantal te testen panelen, rekenen wij een uur opstart- en opruimtijd en kunnen wij zo’n 30 modules per uur testen. Dit aantal kan variëren. Graag bekijken we in overleg met de opdrachtgever hoeveel tijd we nodig hebben om de test uit te voeren.

Wat is het minimale aantal panelen dat jullie testen?

In principe is er geen minimum. Onze tarieven zijn gestaffeld waarbij de tarieven lager worden naarmate het aantal panelen toeneemt. Bij een kleiner aantal (bijv. minder dan 20 panelen) zullen we de test uitvoeren in combinatie met een andere test in de regio op dezelfde dag.

Wat is het maximaal aantal panelen dat jullie per dag kunnen testen?

Dat varieert maar we rekenen doorgaans op zo’n 150 tot 200 modules.

Kunnen jullie ieder type paneel testen?

Ja dankzij onze uitgebreide ervaring kunnen wij ieder type paneel testen. Geen uitdaging is ons te groot!

Testen jullie ook ná installatie?

Ja, SolarTester biedt een compleet scala aan kwaliteitscontroles aan waaronder een aantal na installatie. We gaan hierover graag met u in overleg wat de beste controle-methodiek is voor uw situatie. Iedere controle heeft weer voor- en nadelen en wij stellen een optimaal testresultaat voorop.

Hoe nauwkeurig is jullie vermogensmeting?

Onze vermogensmeting behoort tot de nauwkeurigste metingen die op dit moment mogelijk zijn. Onze mobiele tester 3.0 XL heeft een meetnauwkeurigheid van 98%. Met behulp van kalibratie-modules kan de nauwkeurigheid zelfs worden verhoogd naar zo’n 99%.

Werken jullie met kalibratiemodules?

Dat is zeker mogelijk maar dat is afhankelijk van de opdrachtgever. Onze tester wordt ieder jaar gekalibreerd. Opdrachtgever kan er voor kiezen om tijdens de test met een kalibratie-module te werken om zo nauwkeurig mogelijk te meten. SolarTester kan deze kalibratie module regelen of de opdrachtgever zelf.

Op basis van welke data zijn jullie criteria samengesteld?

MBJ versie 3.4 is samengesteld op basis van jarenlange marktkennis uit allerlei hoeken zoals installateurs, fabrikanten en onderzoeksinstanties als TUV.

Testen jullie ook als het slecht weer is?

Ja, de weersomstandigheden spelen alleen een rol als de buitentemperatuur onder de 10 graden komt. De modules moeten worden getest bij een temperatuur tussen 10 en 40 graden Celsius. Als de buitentemperatuur lager is, is het aan de opdrachtgever om een (voor)verwarmde test-omgeving te faciliteren. Dit kan zijn een locatie binnen (bijv. een loods of magazijn) of een verhoogde tent met heater.

Bij weersomstandigheden met windkracht >6 kunnen we alleen testen als we binnen staan.

Halen jullie ook panelen van het dak of van het veld?

Nee onze operator verricht geen handelingen met de panelen. Dit is enerzijds om onze operators te ontzien en anderzijds om discussie te voorkomen wanneer er schade wordt aangetroffen tijdens het testen. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het voorbereiden van de test door de panelen klaar te hebben staan (ook ontdaan van verpakkingsmateriaal) bij aanvang test.