Wehkamp Zwolle

IZEN heeft het zonnesysteem op het dak van het nieuwe Zwolse distributiecentrum van Wehkamp opgeleverd. Het systeem bestaat uit 9.828 zonnepanelen.

De installatie moet 40 procent van het stroomverbruik van het nieuwe distributiecentrum voorzien. Het Belgische WDP, tevens de opdrachtgever die in Nederland 30 megawatt zonnepanelen plaatst met SDE+-subsidie, realiseerde samen met Wehkamp het grootste geautomatiseerde e-commercecentrum ter wereld. Er is gebruikgemaakt van 9.828 zonnepanelen van Suntech met een vermogen van 255 wattpiek, gemonteerd op het montagesysteem FlatFix Fusion van Esdec. Tenslotte is er gebruikgemaakt van 78 SMA-omvormers, type STP 25000 (Sunny Tripower).

‘Een park van deze omvang bouwen op 8 weken tijd, zoals opdrachtgever WDP vroeg, is geen sinecure’, aldus Servaas Van Den Noortgate, managing director van IZEN International. ‘Nederlandse bedrijven hebben die expertise rond grote zonneparken mijns inziens nog in mindere mate, terwijl de zonnestroommarkt in Nederland zeer groot belooft te worden. Tot nu was er vooral sprake van residentiële installaties. Maar de prijzen van installaties zijn vandaag zo aantrekkelijk, dat het beleid rond Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) het komende jaar echt onder stoom zal komen. Ook bij bedrijven, die grote installaties nodig hebben. In Nederland moet zonnestroom nog echt beginnen, wat het een geweldig interessante markt maakt.