Aan de buitenkant ziet u niets!

Daarom voeren wij een kwaliteitstest uit op zonnepanelen. Veel defecten die de levensduur van een zonnepaneel kunnen beinvloeden, en de kwaliteit van uw zonnestroom installatie bepalen, zijn met het blote oog niet zichtbaar.

De SolarTester kwaliteitstest

Het systeem bestaat uit een LED zonnesimulator voor een Flash-test/vermogensmeting, een hoog-resolutie Elektroluminescentie om o.a. 'micro-cracks' op te sporen en een thermografie camera voor het detecteren van de zogenaamde Hot Spots. Een flash test geeft aan wat het Wattpiek vermogen van de module nu is. Minstens zo belangrijk is de verwachte levensduur van de module. Hiervan geeft de Elektroluminescentie een goed beeld. In deze foto worden defecten zichtbaar zoals 'micro-cracks', slechte soldering van busbars, slechte Fingerprinting etc.. waardoor het vermogen van de module vroegtijdig kan teruglopen. De testresultaten zijn direct beschikbaar na analyse. (zie voorbeeldrapport-downloads)  Bij tegenvallende prestaties van de installatie of bij schade-kwesties kunnen wij een analyse maken van de conditie van de PV-modules.


Wilt u ook uw zonnepanelen laten testen? Vraag een vrijblijvende offerte aan of bel 088 1662777


Flash Test

Het nominale vermogen van zonnepanelen wordt bepaald onder ‘standaard test condities’ (STC). De stroom en de spanning die uit het zonnepaneel komen worden gemeten tijdens een lichtflits met een maximale lichtintensiteit van 1.000 Watt/m2, terwijl het zonnepaneel een temperatuur heeft van 25°C. Uit deze meting komt een stroom-spanningsgrafiek.( IV-curve ) In deze grafiek wordt het punt bepaald waarbij het zonnepaneel het maximale vermogen levert. Dit vermogen is het nominale (STC) vermogen. De Solar Tester maakt gebruik van een klasse A test die een nauwkeurigheid meet van +5%. 

Elektroluminescentie

Als er licht op een zonnepaneel valt komt er stroom uit. Het omgekeerde is ook waar; als er stroom door het zonnepaneel wordt gestuurd zal het licht uitzenden. Met camera’s die gevoelig zijn voor infrarood licht is dit vast te leggen. Delen van een zonnecel die niet werken omdat er geen goed elektrisch contact is of omdat de cel defect is zullen geen licht uitzenden en worden zichtbaar als donkere plekken. Daardoor worden defecten in het zonnepaneel zichtbaar. 

Thermografie

Een thermische camera ziet de straling die wij als warmte ervaren. Wanneer er stroom door het zonnepaneel wordt gestuurd zullen delen van de cel of het paneel die niet goed functioneren donker blijven of, bijvoorbeeld wanneer er een slecht elektrisch contact is (hoge weerstand), juist warmer worden. In het Solartester mobiele test-lab kunnen zonnepanelen, terwijl ze worden belast, met een thermische camera worden onderzocht.